Een jerkbait / crankbait gieten van Kunststof wordt steeds meer gedaan.Veel bouwers zetten hun eerste schreden op het eigenbouw pad vaak met hout en stappen daarna over op kunststof. Reden is dat houten baits op details altijd afwijken van elkaar.. Er is er vaak niet 1 gelijk. Dat kan te maken hebben met een afwijkende structuur in het gebruikte hout, maar vaker nog ligt dit aan de bouwer zelf. Het afronden en uitzagen is toch handwerk en een millimeter verschil is zo gemaakt. Uiteraard heeft dit ook zijn charme, maar wanneer je meer seriematig wilt gaan werken, ligt kunststof toch wel mijlenver voor op hout. Over hoe je makkelijk copie na copie kunt maken van een eigenbouw jerkbait / crankbait, daarover gaat dit blog.

 

jerkbait

Hiervan maken we een copie

De start...

 

We beginnen met het uitrollen van een stuk plasticine. Plasticine is een kleiachtige massa die zich meerdere keren laat gebruiken. Het wordt ook niet hard. Het droogt niet aan de lucht en kan ook niet in de oven. Maar voor het maken van een 3D mal een uitkomst !

 

De eerste stap is om de bait op de plak plasticine te leggen en deze met de steel van een theelepel om te trekken. Zo ontsaat de contour van de bait. Deze dien je nu uit te lepelen, zodat de bait er als het ware in verzinkt. Laat de bait er nu tot de helft 'inzakken' en druk de randjes goed aan zodat er straks geen siliconen door kan lekken. Maak nu als laatste een gietopening en 6 tot 8 a 10 holtes. De holtes maak ik met de achterkant van een 10mm boor. Zo kun je de twee mal helften straks weer netjes op elkaar krijgen.

 

Eerste mal deel gieten

Vervolgens bouw ik er een bakje van lego omheen en maak ik de RTV Siliconen aan. Dit is een siliconen die speciaal ontwikkeld is voor het werken met Polyurethane (PU); het kunststof dat wij gaan gebruiken voor het gieten van de uiteindelijke bait. Mengverhouding van de siliconen is op basis van gewicht (5%)


De eerste helft van de mal

De hoeveelheid siliconen die je moet aanmaken is eenvoudig te berekenen door de lengte x breedte x hoogte van het bakje te berekenen. De kubieke cm die hieruit komen staan gelijk aan het aantal mililiters. De zijkanten van het legobakje heb ik ook afgedicht met Plasticine. Dit om lekken te voorkomen. De mal laat ik nu 24 uur staan om uit te harden. 


Mal

Mal omdraaien en plasticine weghalen...


Nu draaien we de mal om en halen de Plasticine weg. Resultaat is de eerste helft van onze gietmal. Nu herhalen we het hele proces. Wat nu belangrijk is, is om voordat je de tweede helft van de mal gaat maken, de eerste helft goed in te spuiten met een lossingsmiddel. Dit voorkomt dat de delen aan elkaar vast komen te zitten. Nu bouwen we het bakje lego weer op en maken we de andere helft van de mal. 

 

tweede helft mal
De tweede mal helft

 

mal ready

Mal klaar voor gebruik

Het gietproces

Nadat we de tweede helft ook weer 24uur hebben laten uitharden, kunnen we beginnen met het gieten van de replica's. De replica's gaan we gieten met Polyurethaan. Deze PU heeft een ontmaltijd van 30 minuten en een verwerkingstijd van 6 minuten. Eventueel kun je nog max 25% glasparels aan de PU toevoegen. Deze glasparels zorgen voor meer drijfvermogen van het eindproduct. In het geval van bijv. een jerkbait natuurlijk heel belangrijk. 

 

replica
De Replica. 

Zo is het ook mogelijk een Plug (crankbait) te gieten, of een streamerkop. Ook kun je met deze methode shads kopieeren. Dan gebruik je voor het eindproduct geen PU maar Plastisol

 

--- > NB : Wil je na het lezen van dit artikel zelf aan de slag? Bekijk dan dit mooie pakket eens. 


Tot slot een aantal foto's die we binnen hebben gekregen van klanten...

 


Met dank aan Rick Barten:)