Baarsvissen (update 07 mei 2019)

Het vissen op baars wordt door steeds meer roofvissers beoefend. Niet zo gek, want het is een prachtige vis om te vangen. Met donker rode vinnen en verticale strepen zijn het echte straatvechters! Ze zijn op maden en wormen te vangen, maar de grootste exemplaren worden over het algemeen toch op kunstaas gevangen...Stekkeuze, materiaal en hoe je je eigen shads voor baars kunt maken. lees je hieronder. Veel leesplezier!

Baars op eigenbouw kunstaas

Zo zien we ze graag en gevangen op een eigen gemaakte shad... supergaaf !

Keuzes; van de kant of ....

Om mooie baarzen te vangen heb je een plan nodig. Je dient jezelf af te vragen waar je gaat vissen. Vanaf de kant of vanuit een (belly)boot? Maakt namelijk een wereld van verschil. Vanuit de boot mag bijvoorbeeld je hengel wat korter zijn dan wanneer je vanaf de kant vist op baars. Voor een kantvisser is het namelijk van belang om bijvoorbeeld door het riet de oever af te werpen. En dit kan het best met een wat langere hengel van plm 270cm.

Laten we aannemen dat je wilt beginnen vanaf de kant.

Welke Techniek: dropshotten.

De simpelste manier om de baars te belagen van de kant is zonder twijfel met de dropshot. Hiervoor heb je de genoemde 270cm hengel met gevoelige top nodig. Er zijn speciale dropshot hengels in de handel, echter wanneer je begint kun je eigenlijk met elke hengel met gevoelige top wel dropshotten. Een beetje body in de hengel om de haak te zetten is ook prettig. Verder heb je wat dropshot gewichtjes inverschillende grammages nodig, een fluorocarbon voorslag, een paar dropshot haken en wat shads nodig. Meer info over deze techniek in de video hieronder:

Shads zelf maken!

Je kunt natuurlijk je dropshot shads kant en klaar kopen. Om te beginnen zou ik dat ook zeker adviseren. Veel leuker is het echter om shads zelf te maken! En nee, schrik niet, dat is echt niet moeilijk. Met het juiste materiaal lukt dat gegarandeerd. Want wat is er nu leuker dan baars vangen op iets dat je zelf bedacht en gemaakt hebt! 

Mocht je direct aan de slag willen, dan kan ik je onze Pro Kit Perch & Zander van harte aanbevelen. Volg deze link om al onze softbait pakketten te bekijken.

Baars shads maken... eerst mal maken

Ons advies is om te starten met het kopieren van een bestaande, goed vangende shad. (NOTE: Doe dit alleen voor privé gebruik en niet, ivm evt. copyright schending, voor de verkoop). Dit kan een V-tail zijn, een schoepstaart of een creature... Het is wel handig als de rug van de 'shad' plat is. Op de collage hieronder zie je in het kort het mal maak proces. In dit geval zijn het zelf ontworpen shads gemaakt van fimo klei, maar dat maakt voor het proces niet uit. 

Open pour mal maken


Ad 1. Lijm de te kopieren shad, of in dit geval de master van klei, op z'n kop op een vel aluminiumfolie. Zorg dat je de shad geheel insmeert met secondenlijm. 

Ad 2. Bouw er een passend LEGO bakje omheen en seal de randjes met fimo klei. 

Ad 3. Maak de RTV mold siliconen aan. Meet daarvoor de afmetingen van het LEGO bakje op in cm en vermenigvuldig lengte, breedte en hoogte met elkaar. Dan heb je precies de hoeveelheid siliconen in milliliters die je aan moet maken. Ik gebruik hiervoor een maatbeker.

Ad 4. Laat het geheel minimaal 12uur staan en trek nu voorzichtig het folie eraf. Breek nu het LEGO bakje weer af en haal de shads of masters er voorzichtig uit. 

Resultaat : Een zogenaamde 'open pour mold'. Open aan de bovenkant. In onderstaande video uitleg omtrent het gieten van (baars)shads

Shads

Favoriete kleurtjes van de auteur

Nu kun je experimenteren met verschillende hardheden, kleurtjes en glitters. Net zolang dat je de juiste hardheid vindt en het juiste kleurtje waar jij vertrouwen in hebt! Succes met het maken van shads en vang ze!

Prachtige vissen zijn het...en zie die eigenbouw shad eens zitten!