De laatste tijd krijgen wij steeds meer vragen omtrent de bouw van grote chatterbaits. Groot aas om lekker mee te werpen op snoek. In dit blog laat ik jullie zien hoe je dat kunt doen. 

Als basis nemen we hiervoor de (skirted) chatterbait, zoals je hieronder driemaal op het plaatje ziet staan. Deze bestaat uit een een chatterbaithead met daaroverheen één skirt geschoven. De tweede (trailer) haak zit aan de hoofd haak gemonteerd en is gezekerd met twee trailer beads. (meer info over dit aasje) Op zich is dit een prima aasje, maar voor het grote water willen we graag wat forser aas met een opvallend silouet. 

Benodigdheden

De volgende zaken hebben we, tov de normale skirted chatterbait, extra nodig om een verlengde (grootwater) chatterbait te maken:

  • 15cm verenstaal 1.0mm
  • 1x Skirtbodie B
  • 4cm Krimpkous 5mm
  • 2of 3 extra 18cm siliconen skirts

We gaan het volgende doen... tussen de eerste haak en de trailerhaak maken we een verlengstukje van ca. 5cm. Dit doen we door een stukje verenstaal (1mm) te voorzien van een oog en daar de Skirtbodie op te schuiven. Aan de andere kant buigen we vervolgens ook een rond oog. Let er wel op dat je halverwege de trailerhaak in het te vouwen oog haakt alvorens het oog af te buigen. NB: De twee oogjes staan tov elkaar 90graden gedraaid. Zie foto hierboven. 

Uiteindelijk ziet het er dan zo uit. Wel nog even het krimpkousje verhitten met een aansteker. 

Vervolgens schuiven we 1 of 2 skirts over de hoofdhaak heen ter versiering van de head. 

In de volgende stap rijgen we weer 1 of 2 skirts, maar ditmaal op de skirtbodie B. 

De laatste stap is om de trailerhaak te versieren met een twister en het verlengstuk over de hoofdhaak te schuiven en te zekeren met twee trailer beads. 

Het resultaat is een forse chatterbait die door toevoeging van de skirts een breder frofiel heeft en ook nog eens een cm of 7 langer is. 

Doe er je voordeel mee:)

Bouw en vang ze, 

Oscar Wissink

Lureparts