Jigkoppen en stingers maken (13 december 2019)

Dit Blog gaat over het correct riggen cq. monteren van shads. Kleine shads voor snoekbaars en baars en grote shads voor het vissen op snoek. Welke materialen je nodig hebt voor het monteren van shads en waar je op moet letten, lees je hieronder.       

Als stinger materiaal adviseren wij standaard Graphite metal Tresse. Reden is dat dit materiaal erg soepel, snoektandbestendig en zonder sleeves te gebruiken is.

 

Baars/ snoekbaars

Voor baars en snoekbaars volstaan meestal softbaits tot een cm of 15. Tot een cm of  10 worden die in de regel zonder stinger gevist. Maar voordat we teveel op details ingaan, eerst iets over het visklaar maken. Een shad is van zichzelf namelijk nog niet visklaar. In ons geval monteren we er een tungsten jigkop op.


Shads monteren doen we als volgt: 
1. We leggen de jigkop boven de shad en we kijken waar de haak straks uit de shad gaat komen. Hier zetten we met de punt van de haak een kleine markering. NOTE : dat is hier het punt waar de haakbocht begint


Shad riggen

2. Nu prikken we de haakpunt mooi symmetrisch in de voorkant van de shad. Maak daarbij niet de fout om de haak teveel naar onder in te prikken. Dit leidt namelijk tot een haakbocht die niet ver genoeg boven de shad uitsteekt.


Gerigde shad met vinger

3. Deze foto verduidelijkt wat we willen... Namelijk een haakbocht die goed boven de shad uitkomt. Vuistregel die veel gehanteerd wordt is dat je pink er makkelijk onder moet kunnen schuiven. Shad met twinex treble

4. Wanneer de snoekbaars moeilijk aast en bij shads vanaf 10cm dan is het vaak een goede optie om een stinger te monteren. In dit geval een Twinex treble met een Graphite metal tresse draadje.


Over Stingers

Een stinger, ook wel angsthaak genoemd, is niets anders dan een extra haak op je shad. Meestal een dregje of een twinex. In de volgende foto zie je zo'n twinex. 

Twinex treble


Deze twinex maakt het mogelijk om zonder actieverlies van je shad een tweetal haakpunten boven de staart van je shad te monteren. Met behulp van de eerder genoemde Graphite metal tresse, kun je zonder te knopen je haak muurvast bevestigen. Hoe dat gaat zie je in onderstaande video. In deze video worden dreggen gebruikt, maar het principe is gelijk.