Snoekbaarsvissen (update 10 mei 2019)

Na blogs over resp. snoekvissen en baarsvissen, is nu de nummer drie van dit supertrio aan de beurt, nl. de snoekbaars. Ook dit is een prachtige vis om te vangen en voor mij zelfs de mooiste roofvis om te vangen. Wispelturig soms, maar al te vaak ook storten ze zich gretig op ons aas. Ze zijn te vangen op natuurlijk aas (stukje vis, wormen) of op kunstaas. Tot deze laatste groep zal ik mij in dit blog beperken. Materiaal, stekkeuze en basistechnieken zal ik in dit Blog behandelen. Veel leesplezier!

Waarom snoekbaars vissen? 

Tja, waarom is snoekbaars nu zo'n prachtige vis om te vangen? Ten eerste omdat het een machtig mooie vis is om te zien. En ten tweede omdat de aanbeet van vriend(in) snoekbaars vaak zo vre-se- lijk hard door kan komen! Vooral dat laatste is echt super verslavend kan ik je melden. Vraag maar aan doorgewinterde shadvissers wat hen zo aanspreekt en 9 van de 10 zal de aanbeet noemen. Uiteraard klappen ze er niet altijd keihard op... soms kunnen ze het aas ook enkel een zacht 'likje' geven, of hangen ze er in 1 keer aan. Afwisseling te over zeg maar. En soms, ja dat gebeurt ook, liggen ze gewoon vast en hebben ze geen zin. Vooral bij sterk wisselend weer is die kans in hoge mate aanwezig.

Dit alles bij elkaar maakt dat de snoekbaars voor mij een fascinerende sportvis is!

Snoekbaars vangst

Snoekbaars op een schoepstaart 'de BAM Elst'  J

Basisuitrusting voor de kantvisser

Om te beginnen met snoekbaarsvissen vanaf de kant is een shadhengel van ca. 260cm a 275cm ideaal. Als molen zou ik een 2500 model aanraden. Vele fabrikanten hebben deze maat molen in hun assortiment. Combineer dit met een 0.07 a 0.10mm gevlochten lijn, wat jigkopjes en shads en je bent een heel eind op weg. 

Techniek   

De techniek van het vissen op snoekbaars van de kant vergt wat oefening. De eenvoudigste en  doeltreffende manier is : inwerpen en wanneer je shad het water raakt, sluit je de molenbeugel. Zodra je contact voelt met de bodem draai je één of twee slagen met je molen en wacht je tot je weer contact voelt met de bodem. Dit 'contact krijgen' kun je voelen (plofje), maar ook zien aan je hengeltop. Zodra de top terugveert heb je contact met de bodem. Zo kam je het water uit op zoek naar 'Sander lucioperca' oftewel snoekbaars. TIP : Het terugveren van je hengeltop kun je het beste zien tegen een effen afwijkende achtergrond, zoals een blauwe of een bewolkte lucht. 

Probeer in het begin niet te licht te vissen. Het belangrijkste is dat je bij de bodem vist en af en toe contact voelt met de bodem. Dat lukt in het begin beter met wat zwaardere jigkopjes (14gram en zwaarder). Wij hebben wel eens een bootdag met windkracht 5 werpend op de Waal gevist  Geloof mij, dan maak je niks klaar met een 14grams kopje, laat staan nog lichter. Nee, dan is het advies aanpassen aan de omstandigheden! 28grams jigkopje erop en rammen. Door die aanpassing blijf je voelen wat je doet, blijf je de wind de baas en optimaliseer je je kansen. 

Harde wind en stroming? Aanpassen die Jigkop!

Onderlijn monteren, of juist niet?

Bij het vissen op snoek is een onderlijn van staal of titanium zeker aan te bevelen. Ik vis standaard met een onderlijn van flexonit. Met name de 0.36mm versie vind ik perfect voor mijn snoekbaars visserij. Neem hierbij wel in ogenschouw dat ik vaak op de grote snelstromende rivieren van ons land vis. Is dit niet je 'jachtgebied' dan mag het allemaal wat minder dik. De flexonit 0.27mm is dan een mooi alternatief! 

Shads, softbaits voor snoekbaars

Shads ook wel softbaits genoemd, zijn er in  vormen en maten. Richtlijn is dat het 's-winters wat minder frivool mag. De actie van de shad/ softbait mag wat minder actie hebben. Een goede wintershad is dan bijvoorbeeld een 'Fin S' van lunckercity. Deze richtlijn is overigens geen wetmatigheid. Soms is snoekbaars ook in de zomer heel goed te vangen op een zgn 'Non-action' shad als deze 'Fin S'.

Luncker city V-tail

De 'Fin S' 

's zomers is de snoekbaars vaak veel agressiever dan in de koudere maanden kies dan voor een shad die wat meer kabaal maakt. Een schoepstaart is dan vaak een goede keuze. Maar let op, ook dit is een richtlijn en geen wetmatigheid helaas... 

Snoekbaars vangst

Een schoepstaart shad... in de winter gevangen.Wispelturig visje die snoekbaars, he? 

Shads zelf maken

In een vorig blog heb ik reeds uitbegreid stilgestaan bij het zelf maken van snoekbaars shads. Het handigst is om te beginnen met een aantal goed vangende shads te kopieren... In dit BLOG lees je hier meer over. Mocht je direct aan de slag willen, dan kan ik je onze Pro Kit Perch & Zander van harte aanbevelen. Volg deze link om al onze softbait pakketten te bekijken.

Tot slot

Alle begin is moeilijk en dat geldt ook zeker voor het snoekbaars vissen met jighead en shads van de kant. Toch biedt deze methode de beste kansen om snoeknaars te vangen. Lukt het de eerste keer niet, geef niet op maar blijf proberen en ik weet zeker dat ook jij de snoekbaars gaat waarderen als 1 van de mooiste sportvissen van ons kleine kikkerlandje!

Gevangen op een eigenbouw shad... wat een plaatje niet?