Wellicht is het je nog nooit opgevallen, maar er zijn een heleboel verschillende spinnerbladen te krijgen. Groot, klein, bolvormig en slank en alles daar tussenin. In dit Blog wil ik jullie wat duidelijkheid verschaffen wanneer je nu welk blad het best kunt gebruiken. 

Op de foto zie je een aantal spinnerblad basisvormen. Helemaal rechts de colorado. In het midden de fluted en links de willow, ook wel willowleaf genoemd. Daarnaast heb je nog de (niet afgebeelde) french en de indiana spinnerbladen. Deze twee hebben min of meer dezelfde vorm als de fluted op de foto.

Willowleaf

Laten we de willowleaf als eerst pakken. Dit blad draait door zijn slanke vorm snel en dicht om de as van de spinner. Dit heeft als voordeel dat je dit blad diep kunt vissen. Ook kun je hiermee heel goed in de stroming vissen. De weerstand (waterdruk) is namelijk relatief klein. 

Fluted, Indiana en French Bladen

Deze Bladen draaien iets langzamer om de spinneras. Door hun vorm scheppen ze namelijk, tov de willowleaf, meer water. Deze bladen laten zich heel goed in de middenlaag van het water, oftewel tussen water en wind, vissen. Zijn ook uitstekend geschikt op tandemspinners voor de ondiepe hollandse polders. 

Colorado

Dit is de breedste van het stel en een echte stoemper. Draait wijd om de spinneras, schept veel water en is daardoor heel makkelijk hoog door het wateroppervlak te vissen. 

Schematisch ziet dat er als volgt uit. 

Gevolgen voor de praktijk

Met deze kennis in ons achterhoofd kunnen we dan als spinnerbouwer ons voordeel doen.

Voorbeeld 1: Willen we bijvoorbeeld een tandemspinner voor de ondiepe hollandse polder maken, dan doen we er goed aan om, volgens bovenstaande theorie, de spinnerbladen niet te smal te nemen. Een willowleaf valt dan af. Een spinner met dit type blad zou voor de polder veel te snel te diep gaan. Kiezen we hoog en in de oppervlakte te vissen, dan is de colorado het juiste type blad. 

Voorbeeld 2 : Is een spinner voor stromend water ons doel, dan is een colorado blad weer geen goede keuze. Dit blad geeft veel waterdruk en met de stroming erbij zal dat dan gauw teveel zijn. Makkelijk vissen is er dan niet bij. Een veel betere keuze is dan de willowleaf. Een snel draaiend blad met relatief weinig weerstand....

Voorbeeld 3 : Willen we een Grinder (spinnerbait) maken die diep door de planten gevist kan worden, dan is ook een willowleaf de beste keus. Dit blad laat zich namelijk makkelijk diep vissen en dat is wat we met deze manier van vissen graag willen. 

Zo zie je maar dat ,vistechnisch gezien, niet ieder blad even goed voor elk doeleinde geschikt is. Denk er eens aan als je je volgende spinnerblad monteert.....